De laurier is niet enkel een prachtig esthetisch decorstuk voor jouw tuin. Laurierblaadjes kunnen een heerlijke final touch geven aan jouw lekkernijen. We sommen graag enkele leuke gerechtjes op.
Klassieker op grootmoeders wijze: de spaghetti bolognaise
De Italiaanse keuken heeft de afgelopen decennia heel vlot de weg naar onze Belgische fornuizen gevonden. Spaghetti bolognaise staat vandaag als echte oerklassieker bijna wekelijks op het menu bij veel gezinnen.
Hoe bereiden?
- Spaghetti
- Laurierblaadjes
- Gemengd gehakt
- Wortelen
- Gedroogde tijm
- Gedroogde oregano
- Porto
- Tomatenblokjes
- Ui
- Bouillon
- Peper & zout
- Knoflook
- Olijfolie
- Snipper 1 ui fijn. Snij de wortelen in plakjes. Pel en plet 2 teentjes knoflook.
- Bak het gehakt rul in een beetje olie. Doe er de ui, de wortelen en de knoflook bij. Schep goed om.
- Voeg er de tomatenblokjes, de bouillon, de oregano, tijm, laurier en een scheutje porto aan toe. Dek af en laat 40 minuten sudderen tegen de kook aan, of tot de wortelen beetgaar zijn.
- Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af.
- Breng de saus op smaak met peper en zout. Vermeng meteen met de pasta. Serveer met de kaas in een kommetje apart.
Hasselback aardappelen met laurier
Een culinaire creatie van de hand van Claudia Allemeersch, die in het verleden nog De beste hobbykok van Vlaanderen won. Als auteur van ruim tien bestsellers, deelde ze ook graag een leuk gerechtje met laurier.
Foto copyright Heikki Verdurme
Hoe bereiden?
- 12 ratte aardappelen
- Boter om ovenschaal in te boteren
- 8 takjes platte peterselie
- 12 takjes tijm
- 1 eetlepel schilferzout
- 4 eetlepels olijfolie
- 48 blaadjes laurier
- 1 volledige bol verse knoflook; in 4 gesneden met pel
- 8 worteltjes, schoongemaakt
- 8 zwarte peperbollen
- Zure room
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Was de aardappelen grondig.
- Neem 2 snijplanken van gelijke hoogte of 2 houten lepels en klem er een aardappel tussen. Snijd de aardappel om de halve centimeter in. De snijplanken/houten lepels zorgen er voor dat je de aardappel niet helemaal doorsnijdt.
- Beboter een ovenschaal en schik er de aardappelen in met de inkepingen naar boven.
- Pluk de blaadjes van de platte peterselie en doe ze samen met de geriste blaadjes van 6 takjes tijm in een vijzel. Voeg het zout toe en vermaal met de stamper tot een smeuïg papje.
- Voeg de olijfolie toe en meng goed.
- Bestrijk de aardappelen overvloedig met het mengsel, ook tussen de insnijdingen.
- Steek per aardappel 4 blaadjes laurier in de insnijdingen.
- Strooi de overige takjes tijm, de takjes rozemarijn, de knoflook, de worteltjes en de peperbolletjes over de aardappelen.
- Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven tot ze krokant zijn langs buiten en gaar van binnen. Grotere aardappelen hebben iets langer nodig, kleinere aardappelen iets minder lang.
- Verwijder de blaadjes laurier en serveer de hasselback aardappelen met een lepeltje zure room.
Laat je inspireren door nog zoveel meer
Wens je meer te weten over Claudia Allemeersch of zin om nog meer receptjes te ontdekken met laurier? Je vindt alles terug in ons boek De laurier, het hele jaar door.
Bestel ons boek