Impact van vorst op je laurier

Laurier

De laurier is een stevige, sterke plant die met goede verzorging jaren tot zelfs decennia zijn plaatsje kan innemen in jouw tuin. Ze is wintergroen, maar echter niet winterhard. Tijdens deze koude maanden is het daarom opletten.

Hieronder bespreken we de impact van zachte vorst en strenge vorst op het onderhouden van je laurier en enkele maatregelen die je kunt nemen om deze prachtige plant te beschermen.

Zachte vorst

Het gaat bij zachte vorst om temperaturen die zich nog boven -5°C bevinden. In deze omstandigheden blijft schade aan je laurier heel erg beperkt. Toch hou je best stelselmatig de grond rond je laurier in de gaten en zorg ervoor dat deze niet uitdroogt. Geef indien nodig water op dagen dat er geen vorst is, maar de grond nog steeds droog aanvoelt.

Strenge vorst

Bij strenge vorst worden laurierplanten kwetsbaarder. Het is essentieel om voorzorgsmaatregelen te nemen om de plant te beschermen tegen deze extreme weersomstandigheden. Een eenvoudige methode om vorstschade te beperken, is door een dikke laag mulch rond de basis van de laurier aan te brengen. Mulch, zoals bladeren of stro, zorgt voor isolatie en helpt de wortels te beschermen tegen vorst.

Bedekking van laurierplant

Bedekken is een andere effectieve manier om je laurier te beschermen tegen strenge vorst. Gebruik bijvoorbeeld een speciaal vliesdoek of oude dekens om de plant in te pakken. Zorg ervoor dat de hoes de hele plant goed bedekt, maar zorg ook dat de bovenkant van de plant niet te zwaar wordt belast. Hierdoor kan de laurier voldoende licht en lucht krijgen, en blijft ze beschermd van strenge vorst.

Kies voor tijdelijke beschutting

Bij zeer lage temperaturen of een langere periode van strenge vorst, verplaats je beter de laurier naar een overdekte plaats binnen (bv. een garage of orangerie). Dit minimaliseert het risico op vorstschade aan de wortels en takken van de plant.

Wat na de vorstperiode?

Hou de plant nauwlettend in de gaten en hydrateer ze voldoende. Wanneer de vorstperiode eindigt, controleer de volledige laurier op eventuele schade. Bevroren bladeren kunnen er geel of bruin uitzien en beginnen af te vallen. Merk je dergelijke schade op, snoei dan voorzichtig beschadigde takken weg om zo het gezonde hout te behouden, groei te stimuleren en de laurier te laten recupereren.

In het voorjaar terug naar buiten

Zodra de winter voorbij is en het voorjaar doorbreekt, is het goed om de plant zo snel als mogelijk terug buiten te plaatsen. Stel dit werk niet uit en laat laurier zeker niet te lang binnen staan. Met de juiste maatregelen en aandacht kun je jouw laurier veilig door de koudste maanden loodsen en ervoor zorgen dat deze sterke plant nog vele jaren zijn plekje in jouw tuin inneemt.

Planten en bomen van de hoogste kwaliteit